kresowiak
|
 |
« : Wrzesień 14, 2016, 21:02:55 » |
|
. 13 wrzeœnia, w niedzielê, w parku miejskim w Solecznikach k/Wilna odby³y siê tradycyjne do¿ynki. W tym roku mia³y one charakter miêdzynarodowy. Uczestniczyli w nich m.in. pos³owie, marsza³kowie sejmików wojewódzkich i starostwie z Polski. Przedstawiciel Kancelarii Prezydenta RP przekaza³ uczestnikom Œwiêta Plonów gratulacje i pozdrowienia od Prezydenta Polski Andrzeja Dudy. foto: Tatiana Arcimowicz Pitak, W³adys³aw Andrzej Pitak[size=18]Program:[/size] 10.00 - 20.00 jarmark twórców ludowych, wystawa stoisk do¿ynkowych12.00 Msza œw. dziêkczynna, poœwiêcenie chleba i wieùców do¿ynkowych14.00 koncert: - Zespó³ Pieœni i Taùca "SOLCZANIE" - Orkiestra dêta Szko³y Sztuk Piêknych im. St. Moniuszki - Zespó³ folklorystyczny "Nemunas" Kowieùskiego Uniwersytetu Technicznego w Kownie - Zespó³ "Babylon" - Zespó³ kozacki "Backa Ataman". Konkursy:- Rolnik Roku" - Naj³adniejsza zagroda" - Naj³adniejsze stoisko i wieniec do¿ynkowy". Gwiazda imprezy - legenda polskiego rocka '"SKALDOWIE". .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .
|
|
|
|
|
|
|
kresowiak
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 14, 2016, 21:04:15 » |
|
. DoÂżynki to piĂŞkna rejonowa tradycja. To wyjÂątkowe ÂświĂŞto dla rolnikĂłw, bĂŞdÂących filarem gospodarki rejonu solecznickiego. DoÂżynki to jednoczeÂśnie wielka impreza promocyjna, wabiÂąca bogatym programem artystycznym, atrakcjami i, oczywiÂście, zapachem swojskich wĂŞdlin i domowych ciast tÂłumy ludzi. .  .  .  .  .  .  .  .  ,  .  . Na scenie w parku miejskim moÂżna byÂło oklaskiwaĂŚ wystĂŞpy wychowankĂłw SzkoÂły Sztuk PiĂŞknych w Solecznikach i zespó³ pieÂśni i taĂąca „Solczanie", podziwiaĂŚ kunszt artystyczny zespoÂłu folklorystycznego „Nemunas". .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  Wszyscy dobrze siĂŞ bawili pod melodie zespoÂłu Babylon" i zostali porwani do taĂąca przez ÂżywioÂłowych artystĂłw z zespoÂłu kozackiego „Backa ataman". .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .
|
|
|
|
|
|
|
kresowiak
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 14, 2016, 21:05:24 » |
|
.  .  .  .  . Jak i co roku organizatorzy imprezy nie zapomnieli o goœciu specjalnym do¿ynkowej sceny. . Tym razem do Solecznik zawitali legendarni "Skaldowie". Zespó³ Skaldowie, który gra na scenie od 1965 roku, z ³atwoœci¹ przeniós³ solecznick¹ publicznoœÌ z XXI w. do lat 60/70 -tych XX wieku. .  .  .  .  .  . Ich wystêp wywo³a³ ¿ywe reakcje licznej publicznoœci. Znane przeboje zespo³u "Wszystko mi mówi, ¿e mnie ktoœ pokocha³", "Ca³a jesteœ w skowronkach", "Przeœliczna wiolonczelistka" czy "Nie widzê ciebie w swych marzeniach" by³y œpiewane z chórem solecznickich widzów. . Foto: W³adys³aw Andrzej Pitak .
|
|
|
|
|
|
|
kresowiak
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 14, 2016, 21:06:15 » |
|
. [size=18]Skaldowie: Nie ca³uj mnie pierwsza (kam. T. Pitak)[/size] . Opublikowany 09.10.2015 . "Nie ca³uj mnie pierwsza, nie ca³uj mnie B¹dŸ tylko wierniejsza, pokocham ciê Pokocham ciê..." . Autor tekstu: Agnieszka Osiecka Kompozytor: Andrzej Zieliùski Rok powstania: 1968 # Skaldowie w Solecznikach k/ Wilna . 13.09.2015 r. w trakcie do¿ynkowego koncertu w Solecznikach ze sceny œpiewano po polsku, litewsku, rosyjsku i bia³orusku. Jednak prawdziw¹ gwiazd¹ wieczoru by³ legendarny, polski zespó³ rockowy Skaldowie. . Zespó³ Skaldowie, który gra na scenie od 1965 roku, z ³atwoœci¹ przeniós³ solecznick¹ publicznoœÌ z XXI w. do lat 60/70 -tych XX wieku. . Ich wystêp wywo³a³ ¿ywe reakcje licznej publicznoœci. Znane przeboje zespo³u "Wszystko mi mówi, ¿e mnie ktoœ pokocha³", "Ca³a jesteœ w skowronkach", "Przeœliczna wiolonczelistka" czy "Nie widzê ciebie w swych marzeniach" by³y œpiewane z chórem solecznickich widzów. . Kamera: Tatiana Pitak . Opracowanie: W³adys³aw Andrzej Pitak .  . [size=18] https://www.youtube.com/watch?v=HR4McHS9sok [/size] .
|
|
|
|
|
|
|
kresowiak
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 14, 2016, 21:07:05 » |
|
. [size=18]Skaldowie: 26 marzenie (kam.T. Pitak) [/size] . Dwudziesty szĂłsty taki dzieĂą Zwyczajnie kocham powiesz jej I choĂŚ to taki najzwyklejszy czas Dwudziesty szĂłsty kochasz raz # [size=18]Skaldowie w Solecznikach k/ Wilna[/size] . 13.09.2015 r. w trakcie doÂżynkowego koncertu w Solecznikach ze sceny Âśpiewano po polsku, litewsku, rosyjsku i biaÂłorusku. Jednak prawdziwÂą gwiazdÂą wieczoru byÂł legendarny, polski zespó³ rockowy Skaldowie. . Zespó³ Skaldowie, ktĂłry gra na scenie od 1965 roku, z ÂłatwoÂściÂą przeniĂłsÂł solecznickÂą publicznoœÌ z XXI w. do lat 60/70 -tych XX wieku. . Ich wystĂŞp wywoÂłaÂł Âżywe reakcje licznej publicznoÂści. Znane przeboje zespoÂłu „Wszystko mi mĂłwi, Âże mnie ktoÂś pokochaÂł", „CaÂła jesteÂś w skowronkach", „PrzeÂśliczna wiolonczelistka" czy „Nie widzĂŞ ciebie w swych marzeniach" byÂły Âśpiewane z chĂłrem solecznickich widzĂłw. . Kamera: Tatiana Pitak Opracowanie: WÂładysÂław Andrzej Pitak .  . [size=18] https://www.youtube.com/watch?v=9ZklDwkY2U0 [/size] .
|
|
|
|
|
|
|
kresowiak
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 14, 2016, 21:07:37 » |
|
. [size=18]Skaldowie: Na wirsycku (kam. T. Pitak) [/size] . "Blisko nieba stojÂą Tatry Dyscyk leje, dujÂą wiatry" . Autor tekstu: Leszek Aleksander Moczulski Kompozytor: Andrzej ZieliĂąski Rok powstania: 1967 # Skaldowie w Solecznikach k/ Wilna . 13.09.2015 r. w trakcie doÂżynkowego koncertu w Solecznikach ze sceny Âśpiewano po polsku, litewsku, rosyjsku i biaÂłorusku. Jednak prawdziwÂą gwiazdÂą wieczoru byÂł legendarny, polski zespó³ rockowy Skaldowie. . Zespó³ Skaldowie, ktĂłry gra na scenie od 1965 roku, z ÂłatwoÂściÂą przeniĂłsÂł solecznickÂą publicznoœÌ z XXI w. do lat 60/70 -tych XX wieku. . Ich wystĂŞp wywoÂłaÂł Âżywe reakcje licznej publicznoÂści. Znane przeboje zespoÂłu „Wszystko mi mĂłwi, Âże mnie ktoÂś pokochaÂł", „CaÂła jesteÂś w skowronkach", „PrzeÂśliczna wiolonczelistka" czy „Nie widzĂŞ ciebie w swych marzeniach" byÂły Âśpiewane z chĂłrem solecznickich widzĂłw. . Kamera: Tatiana Pitak Opracowanie: WÂładysÂław Andrzej Pitak .  . [size=18] https://www.youtube.com/watch?v=7E8ZFgIgtyc [/size] .
|
|
|
|
|
|
|
kresowiak
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2016, 21:08:23 » |
|
. [size=18]Skaldowie: Karty Âżycia (kam. T. Pitak) [/size] . Autor tekstu i kompozytor: Konrad RatyĂąski . Rok powstania utworu: 1989 # RozszalaÂłe, pompatyczne NiepojĂŞte, fantastyczne Karty Âżycia - kto je zna? . Skaldowie w Solecznikach k/ Wilna . 13.09.2015 r. w trakcie doÂżynkowego koncertu w Solecznikach ze sceny Âśpiewano po polsku, litewsku, rosyjsku i biaÂłorusku. Jednak prawdziwÂą gwiazdÂą wieczoru byÂł legendarny, polski zespó³ rockowy Skaldowie. . Zespó³ Skaldowie, ktĂłry gra na scenie od 1965 roku, z ÂłatwoÂściÂą przeniĂłsÂł solecznickÂą publicznoœÌ z XXI w. do lat 60/70 -tych XX wieku. . Ich wystĂŞp wywoÂłaÂł Âżywe reakcje licznej publicznoÂści. Znane przeboje zespoÂłu „Wszystko mi mĂłwi, Âże mnie ktoÂś pokochaÂł", „CaÂła jesteÂś w skowronkach", „PrzeÂśliczna wiolonczelistka" czy „Nie widzĂŞ ciebie w swych marzeniach" byÂły Âśpiewane z chĂłrem solecznickich widzĂłw. . Kamera: Tatiana Pitak Opracowanie: WÂładysÂław Andrzej Pitak .  . [size=18] https://www.youtube.com/watch?v=bDLhxBhCDFA [/size] .
|
|
|
|
|
|
|
kresowiak
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 14, 2016, 21:08:44 » |
|
. [size=18] Skaldowie: DopĂłki jesteÂś (kam. T. Pitak) [/size] . DopĂłki jesteÂś, jesteÂś ze mnÂą, dzieĂą jak kolĂŞda siĂŞ zaczyna . Skaldowie w Solecznikach k / Wilna . 13.09.2015 r. w trakcie doÂżynkowego koncertu w Solecznikach ze sceny Âśpiewano po polsku, litewsku, rosyjsku i biaÂłorusku. Jednak prawdziwÂą gwiazdÂą wieczoru byÂł legendarny, polski zespó³ rockowy Skaldowie. . Zespó³ Skaldowie, ktĂłry gra na scenie od 1965 roku, z ÂłatwoÂściÂą przeniĂłsÂł solecznickÂą publicznoœÌ z XXI w. do lat 60/70 -tych XX wieku. . Ich wystĂŞp wywoÂłaÂł Âżywe reakcje licznej publicznoÂści. Znane przeboje zespoÂłu „Wszystko mi mĂłwi, Âże mnie ktoÂś pokochaÂł", „CaÂła jesteÂś w skowronkach", „PrzeÂśliczna wiolonczelistka" czy „Nie widzĂŞ ciebie w swych marzeniach" byÂły Âśpiewane z chĂłrem solecznickich widzĂłw. . Kamera: Tatiana Pitak Opracowanie: WÂładysÂław Andrzej Pitak .  . [size=18] https://www.youtube.com/watch?v=r245PwsiO0A [/size] .
|
|
|
|
|
|
|
kresowiak
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 14, 2016, 21:09:22 » |
|
. [size=18] Skaldowie: Nie domykajmy drzwi (kam. T. Pitak)[/size] . "Nie domykajmy drzwi, zostawmy uchylone usta MoÂże nadejdÂą sny, zapeÂłni siĂŞ godzina pusta Nie domykajmy drzwi, moÂże niebieski motyl wleci Czekajmy na ten Âświt, moÂże nadzieja nas oÂświeci." . Autor tekstu: Ewa Lipska Kompozytor: Jacek ZieliĂąski Rok powstania: 1987 . # . Skaldowie w Solecznikach k/ Wilna . 13.09.2015 r. w trakcie doÂżynkowego koncertu w Solecznikach ze sceny Âśpiewano po polsku, litewsku, rosyjsku i biaÂłorusku. Jednak prawdziwÂą gwiazdÂą wieczoru byÂł legendarny, polski zespó³ rockowy Skaldowie. . Zespó³ Skaldowie, ktĂłry gra na scenie od 1965 roku, z ÂłatwoÂściÂą przeniĂłsÂł solecznickÂą publicznoœÌ z XXI w. do lat 60/70 -tych XX wieku. . Ich wystĂŞp wywoÂłaÂł Âżywe reakcje licznej publicznoÂści. Znane przeboje zespoÂłu „Wszystko mi mĂłwi, Âże mnie ktoÂś pokochaÂł", „CaÂła jesteÂś w skowronkach", „PrzeÂśliczna wiolonczelistka" czy „Nie widzĂŞ ciebie w swych marzeniach" byÂły Âśpiewane z chĂłrem solecznickich widzĂłw. . Kamera: Tatiana Pitak Opracowanie: WÂładysÂław Andrzej Pitak .  . [size=18] https://www.youtube.com/watch?v=tuOhguN4w-o [/size] .
|
|
|
|
|
|
|
kresowiak
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 14, 2016, 21:10:01 » |
|
. [size=18]Skaldowie: ÂŻyczenia (kam. T. Pitak) [/size] . "Z caÂłego serca ÂżyczĂŞ ci UÂśmiechĂłw sÂłoĂąca na twarzy I jak najwiĂŞcej jasnych chwil W rozmowach wszystkich naszych." . Autor tekstu: Andrzej JastrzĂŞbiec-KozÂłowski Kompozytor: Andrzej ZieliĂąski . # . Skaldowie w Solecznikach k/ Wilna . 13.09.2015 r. w trakcie doÂżynkowego koncertu w Solecznikach ze sceny Âśpiewano po polsku, litewsku, rosyjsku i biaÂłorusku. Jednak prawdziwÂą gwiazdÂą wieczoru byÂł legendarny, polski zespó³ rockowy Skaldowie. . Zespó³ Skaldowie, ktĂłry gra na scenie od 1965 roku, z ÂłatwoÂściÂą przeniĂłsÂł solecznickÂą publicznoœÌ z XXI w. do lat 60/70 -tych XX wieku. . Ich wystĂŞp wywoÂłaÂł Âżywe reakcje licznej publicznoÂści. Znane przeboje zespoÂłu „Wszystko mi mĂłwi, Âże mnie ktoÂś pokochaÂł", „CaÂła jesteÂś w skowronkach", „PrzeÂśliczna wiolonczelistka" czy „Nie widzĂŞ ciebie w swych marzeniach" byÂły Âśpiewane z chĂłrem solecznickich widzĂłw. . Kamera: Tatiana Pitak Opracowanie: WÂładysÂław Andrzej Pitak  . [size=18] https://www.youtube.com/watch?v=eT8o9F_0Qyg [/size] .
|
|
|
|
|
|
|
kresowiak
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 14, 2016, 21:10:26 » |
|
. [size=18]Skaldowie: Wszystko mi mĂłwi... (kam.T. Pitak)[/size] . Skaldowie w Solecznikach k/ Wilna . 13.09.2015 r. w trakcie doÂżynkowego koncertu w Solecznikach ze sceny Âśpiewano po polsku, litewsku, rosyjsku i biaÂłorusku. Jednak prawdziwÂą gwiazdÂą wieczoru byÂł legendarny, polski zespó³ rockowy Skaldowie. . Zespó³ Skaldowie, ktĂłry gra na scenie od 1965 roku, z ÂłatwoÂściÂą przeniĂłsÂł solecznickÂą publicznoœÌ z XXI w. do lat 60/70 -tych XX wieku. . Ich wystĂŞp wywoÂłaÂł Âżywe reakcje licznej publicznoÂści. Znane przeboje zespoÂłu „Wszystko mi mĂłwi, Âże mnie ktoÂś pokochaÂł", „CaÂła jesteÂś w skowronkach", „PrzeÂśliczna wiolonczelistka" czy „Nie widzĂŞ ciebie w swych marzeniach" byÂły Âśpiewane z chĂłrem solecznickich widzĂłw. . Kamera: Tatiana Pitak Opracowanie: WÂładysÂław Andrzej Pitak .  . [size=18] https://www.youtube.com/watch?v=Arhj4_E95gY [/size] .
|
|
|
|
|
|
|
kresowiak
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 14, 2016, 21:11:07 » |
|
. [size=18]Skaldowie: Medytacje wiejskiego listonosza (kam.T.Pitak)[/size] . Skaldowie w Solecznikach k/ Wilna . 13.09.2015 r. w trakcie doÂżynkowego koncertu w Solecznikach ze sceny Âśpiewano po polsku, litewsku, rosyjsku i biaÂłorusku. Jednak prawdziwÂą gwiazdÂą wieczoru byÂł legendarny, polski zespó³ rockowy Skaldowie. . Zespó³ Skaldowie, ktĂłry gra na scenie od 1965 roku, z ÂłatwoÂściÂą przeniĂłsÂł solecznickÂą publicznoœÌ z XXI w. do lat 60/70 -tych XX wieku. . Ich wystĂŞp wywoÂłaÂł Âżywe reakcje licznej publicznoÂści. Znane przeboje zespoÂłu „Wszystko mi mĂłwi, Âże mnie ktoÂś pokochaÂł", „CaÂła jesteÂś w skowronkach", „PrzeÂśliczna wiolonczelistka" czy „Nie widzĂŞ ciebie w swych marzeniach" byÂły Âśpiewane z chĂłrem solecznickich widzĂłw. . Kamera: Tatiana Pitak Opracowanie: WÂładysÂław Andrzej Pitak  . [size=18] https://www.youtube.com/watch?v=Vs_Yz8O3OEU[/size] .
|
|
|
|
|
|
|
kresowiak
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 14, 2016, 21:12:01 » |
|